Wat is een Stilte-Retreat?

Drie dagen
Tijdens Retreat trek jij je drie dagen terug in Abdij van Berne in Heeswijk.
Of je nou komt om even weg te zijn uit de drukte van alle dag, om ergens gefocust aan te
kunnen werken of om antwoorden te zoeken op levensvragen, je bent van harte welkom.

Kleine groep
We gaan met een kleine groep, want een Retreat doe je voor jezelf en met jezelf. Tijdens deze
dagen zijn er een aantal groepsmomenten, maar is er vooral tijd en ruimte om te doen waar jij
voor bent gekomen.

Ontspanning
We houden er van om snel de diepte in te gaan en af en toe de boel even flink op te schudden.
Tegelijkertijd staat deze Retreat in het teken van ontspanning en zal je merken dat we met elkaar
zullen genieten. Zowel van de rust als van een door de Abdij gebrouwen biertje.

Lees hieronder waarom ikzelf vaak naar het klooster ga.

In het klooster

Waarom ga ik zelf vaak naar een klooster?

De reden dat ik naar een klooster ga is om te ontdekken wat mijn verborgen issues zijn die mijn geluk saboteren. Charles R. Swindoll zegt in zijn boek:

´Als je er niet tegen kunt om alleen met jezelf te zijn, heb je diepe, onopgeloste conflicten in je innerlijke leven.´

Eenzaamheid en stilte heeft een manier om ons te helpen die problemen aan te pakken. In het klooster zeg ik altijd:  ´laat je verstand maar even buiten!´

Hoe meer ik het hart bestudeer, hoe meer ik er achter kom dat we niet leven uit ons verstand maar uit ons hart. Jezus zegt:

´ uit het hart komen slechte gedachten, niet uit je verstand.´

We denken niet met ons brein, onze hersenen of verstand maar met ons hart. Ons hart verzamelt gedachten en verlangens, ook negatieve gedachten en stuurt dat dan door naar het verstand . Het verstand is alleen de processor. Daarom zegt het Woord: ´waak over je hart, niet over je verstand.´

Als in je hart boosheid en woede is opgeslagen, reageer je bij een moeilijke situatie met boosheid en woede. God zag, voor de zondvloed, dat de gedachten van de mensen in hun hart boos waren. Wanneer het hart boos is of beter gezegd slecht,  zijn de daden die daaruit voort komen ook slecht en daarom had God spijt dat Hij de mens geschapen had.

Als het hart geen voldoening of vervulling in God vind, gaat het zijn voldoening ergens anders zoeken. Te veel eten, drinken, roken, drugs, shoppen en al dat soort dwangmatigheden. Alleen maar om die onvervulde behoefte en leegte te vullen die alleen God kan vullen.

Ik denk dat alle gelovigen die een relatie hebben met een persoonlijke God een verlangen voelen om ononderbroken tijd met de Heer door te brengen – om Hem te leren kennen, Zijn aanwezigheid te ervaren en Zijn glorie te zien. Ongeacht of we naar een confessionele of niet-confessionele kerk gaan, we hebben een honger naar diepe gemeenschap met Hem.

Daarvoor zoeken we de stilte op. Ik heb ontdekt dat mensen om verschillende redenen naar stilte-retraite gaan. Ze kunnen op zoek zijn naar richting en begeleiding voor hun leven. Ze willen misschien pijn of verdriet verwerken. Misschien zoeken ze rust en vrede na een turbulente periode in hun leven.
Misschien willen ze gewoon dichter bij God komen.